Žensko vjenčano odijelo

Vjenčanja #25 57

Umjesto vjenčanje haljine vi želite odjenuti vjenčano odjelo? Samo naprijed!

Stilski, pod odijelom se podrazumijeva odjevna kombinacija  koja se sastoji dva dijela – od sakoa i hlača. No, u slučaju vjenčanog odijela u obzir često dolazi i suknja. Arhetipski primjer te slike je, tako, pojava Biance Jagger kada se 1971. godine, u dugoj i uskoj zvonolikoj suknji koju je kreirao Yves Saint Laurent, vjenčala za pjevača i frontmana grupe Rolling Stones Micka Jaggera.

Dakle, svejedno je odaberete li da se vaše odijelo sastoji od hlača ili suknje; postoje mnoge stilske varijacije za obje opcije, i zapravo dvodijelne kombinacije izgledaju odlično u svečanoj prilici kao što je vjenčanje. Što se tiče samo stila – odijelo ga uglavnom definira samo po sebi. Uvriježilo se, naime, da odijela za vjenčanje biraju žene slobodna, a praktična uma zbog različitih razloga: neke žele samo utrčati u matični ured i istrčati iz njega, pa nastaviti slavlje i slobodno se kretati. Druge, pak, najvećom prednošću takvog izbora smatraju činjenicu da svoj vjenčani „outfit“ neće, nakon vjenčanja, ostaviti da stoji u ormaru, nego će se uvijek moći podsjećati na sretan dan noseći ga parcijalno, u kombinaciji s drugim stvarima.

Klasici, poput bijelog večernjeg smokinga na način na koji ga je kreirao Yves Saint Laurent, predstavljaju tipičan pristup krojenju muškog odijela, zbog ravnih linija i dužeg sakoa. No, kraće, strukirane jaknice s reverima ukrašenim krznom te suknjama punog kruga kakve je radila Coco Chanel, ženstvenija su alternativa odijelima. Moguće su i brojne kombinacije na ta dva temeljna tipa: primjerice, izvezeni top s hlačama ravnog kroja, odlično izgleda i bez sakoa, kao što i produženi sako ravnog kroja, s visokim ovratnikom i ukrašen vezom i aplikacijama, moćno djeluje na suknji do poda. Mnogo mogućnosti pružaju i detalji, poput širine i visine revera, tipa rukava te ostalih ušivenih ukrasa, jer definiraju dojam. Žene koje su se odlučile vjenčati na egzotičnom mjestu, ili plaži, u pravilu biraju bijele tajice ili bikini na kojeg odjenu bijeli kaftan luksuzno izvezen u orijentalnom duhu.

Tipski, odijelo odgovara svima. Samo je, naravno, potrebno odabrati model u skladu s vlastitom građom, ali i karakterom. Najzahvalnija stvar kod odijela je ta da kroj sakoa može prikriti svaki višak, ili nedostatak, na tijelu. Tako su kratke jakne odlične za niske i malene žene, dok su duge, nošene s ravnim hlačama, optički vizualno skidaju nekoliko kilograma visokim i krupnim ženama. Ženama s naglašenim oblinama će, pak, sjajno pristajati kraći sako i suknje, kakve su nosile Marilyn Monroe kad se 1954. godine udala za Joea DiMaggia, ili Elizabeth Taylor dvije godine prije, na svom vjenčanju za Michaela Wildinga. Modeli s punim suknjama odlično će pristajati kruškoliko građenim ženama. 

Tkanine koje dolaze u obzir su razne, a izbor ovisi o vrsti odabranog odijela. Osim uobičajenog svilenog satena, u bogatoj ponudi materijala za dvodijelne kreacije ima svega: od prešanog bijelog sukna do buklea i tvida za tradicionalne modele ravnog kroja, do svilenih tkanina za lepršave modele s kaftanima. Vunene i lanene tkanine često su dodatno izvezene s dekorativnim uzorcima koji daju poseban izgled jednostavnim krojevima.

 

 • prahir

  U novu sezonu vjenčanja s prstenjem zlatarnice…

  Stručnjaci zlatarnice Prahir osmislili su pedeset novih modela prstenja s kojim ćete oduševljeno ući u novu sezonu vjenčanja, koja je pred nama. Modeli predstavljaju stil i kvalitetu, koje stručnjaci zlatarnice Prahir stavljaju u vrh prioriteta, kako bi zadovoljili svoje klijente

 • Högl i Boris Banović oduševili goste revije

  Högl i Boris Banović oduševili goste revije

  U trgovini Högl Shoe Fashiona u Ilici 12 predstavljena je kolekcija za proljeće/ljeto 2014. i limitirana kolekcija koju je za ovu renomiranu austrijsku kuću dizajnirao Guido Maria Kretschmer

 • FREYWILLE ODA VJEČNOJ LJUBAVI

  Novi FREYWILLE editorijal posvećen ženskoj…

  FREYWILLE umjetnički nakit od emajla desetljećima nadahnjuje i uveseljava svojim živim, gotovo vibrirajućim bojama i pozitivnim emocijama, kako žene, tako i sve ljubitelje umjetnosti i mode diljem svijeta.

 • zg osvrt

  Zaručničko prstenje Dominik

  "Hoćeš li se udati za mene?" šest su malih slatkih riječi zbog kojih je svako žensko srce jače zakucalo ili će tek zakucati na nekom važnom mjestu

 • FREYWILLE sat za simfoniju emocija u svakom trenutku

  FREYWILLE sat za simfoniju emocija u svakom…

  FREYWILLE sat ultimativan je izbor za sve žene koje istinski uživaju u životu te se pogledom na brojčanik žele podsjetiti na dragocjenost svakog trenutka i simfonije emocija koje donosi sa sobom